Zomer 2019, familiefotografie & analoog

Deze zomer ben ik, als zijproject, gestart met analoge fotografie. Je weet wel, die fototoestellen waar nergens een gleuf voor een SD kaartje te vinden is en waar een vreemd ogend rolletje in geplaatst moet worden.

Er is geen scherm aan de achterkant van je camera dus als je foto’s trekt kan je nergens meer controleren als je correct gefocust hebt en als je niet onder of overbelicht hebt.

Pas als je rolletje op is kan je deze zelf ontwikkelen of opsturen naar een fotolab (en de betere labs liggen al niet meer in België, dus om transportkosten te besparen wacht je best tot je een aantal rolletjes hebt vol gefotografeerd).

In het geval van medium formaat film heb je 12 foto’s per rolletje dus moet je al redelijk selectief zijn met je foto’s want de kost per foto is een stuk hoger.

Euhm … en waarom dan toch hiermee beginnen (mijn vrouw haar woorden, niet de mijne)?!

  1. De ervaring – filmfotografie leert je vertragen (geen 45 foto’s meer van hetzelfde moment). Je gaat meer op in het moment en elke foto die je maakt heb je het gevoel een beetje magie vast te leggen (klink cliché, is cliché, maar toch ook wel waar).
  2. Wanneer de mail binnenkomt dat je scans klaar zijn, is het precies Kerstdag en mag je je cadeaus opendoen 😀
  3. Veel minder selectie en nabewerking … in plaats van 300 foto’s te bekijken en daar de 10 beste uit te kiezen, heb je hier bijna geen selectiewerk meer nodig.
  4. Al die populaire instagram filters zijn gebaseerd op analoge fotografie. Dus zonder al te veel nabewerking krijg je direct al foto’s met die prachtige kleuren die we allemaal willen en ditmaal met #nofilter ==> minder tijd voor de computer en meer tijd met mijn familie 😉

Hieronder een aantal van mijn favoriete analoge foto’s van deze zomer. Allemaal familiefotografie van m’n gezin, maar is dat uiteindelijk niet het belangrijkste? 🙂